Losse thee bewaren

Losse thee bewaren

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de losse thee die je in huis hebt én de kwaliteit van de thee zo hoog mogelijk te houden, is het van belang om de thee op de juiste manier te bewaren. 

Donker
Al die verschillende losse theesoorten zijn natuurlijk prachtig om te zien. Iedere thee heeft zo zijn eigen kleur, vorm en structuur. Hiervan genieten door de thee in een glazen pot of bewaarblik/bewaarzak te bewaren, is dan ook erg aantrekkelijk. Echter, dit raden wij wel af. Thee houdt namelijk niet van licht en dit zal de smaak én de kleur dan ook negatief beïnvloeden. Bewaar je losse thee daarom op een donkere plek. 

Droog
Thee heeft de bijzondere eigenschap om vocht uit de omgeving op te nemen. Zowel directe als indirecte vochtigheid zal de thee niet ten goede komen. Op termijn kan dit zelfs voor schimmelvorming in je thee zorgen. Voorkom dat je thee in een té vochtige ruimte komt te staan. Je kunt de vochtigheid van de ruimte waar je de thee bewaart meten met een zogenaamde luchtvochtigheidsmeter

Dicht
Losse thee kan je het beste luchtdicht bewaren. In lucht zit namelijk vocht en zuurstof. En beide zijn niet goed voor de kwaliteit van de thee. Idealiter ruik je de thee dus niet wanneer deze opgeborgen is in een blikje of zakje.

Ook is het van belang om de thee zuurstofarm te bewaren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid thee die je in een bewaarblik bewaard. Indien je (structureel) maar een klein laagje thee hebt in een grote bewaarblik zit er dus ook veel zuurstof in de blik waardoor de thee sneller zal verouderen. Zorg dus voor een passend blikje bij de hoeveelheid thee die je hebt.

Overige tips
Losse thee heeft de eigenschap om geuren uit de omgeving op te nemen. Het is daarom verstandig om thee uit de buurt van geurende producten, zoals kruiden, te houden. Daarmee voorkom je dat de thee de geur (en daarmee de smaak) van andere producten opneemt en de thee anders gaat laten smaken.

Verder kun je losse thee het beste op of net onder kamertemperatuur bewaren. Belangrijk hierin is dat de temperatuur het liefst zo constant mogelijk is. De temperatuurwisseling kan de thee namelijk aantasten.

Thee is over het algemeen 2 jaar houdbaar. Dit is wel sterk afhankelijk hoe je de thee bewaard en wat voor soort thee het is.

Huis van thee
Bij ons kan je (bijna) alle theesoorten inclusief een leuke bewaarblik bestellen. De bewaarblikken hebben niet alleen een leuke verpakking maar beschikken ook over een extra binnendeksel. Zo heb je dus eigenlijk een dubbele deksel. Hiermee blijft de thee langer vers en de aroma's goed bewaard.

Verder bewaren wij onze theevoorraad vanzelfsprekend Donker, Droog en Dicht. Met een temperatuur- en hygrometer houden wij de waarden van onze opslagruimte goed in te gaten en ondernemen actie wanneer dit nodig is. Alles om te zorgen dat de kwaliteit en conditie van onze theeën geborgd blijft.

Wil je meer weten over thee? Lees dan vooral onze artikelen op de TheeWiki.
En, bij vragen kun je gerust contact met ons opnemen.

 

Hoogwaardige kwaliteit
Gratis verzending boven € 35 naar België boven €45
100% veilig betalen
van 9 tot 9 Klantenservice