Zetadvies

Zetadvies

Bij het zetten van losse thee heb je met meer te maken dan enkel de thee en heet water. Om het maximale uit een goed kopje thee te halen is het belangrijk dat de thee op de juiste wijze zet. In dit artikel lees je hoe je dit het beste kunt doen voor de verschillende soorten losse thee.

Watertemperatuur en trektijd
Aangezien thee voor 99% uit water bestaat is het gebruik van het juiste water erg bepalend voor de smaak van je kopje thee. Om die reden staat op onze TheeWiki hier een artikel over die zeker de moeite waard is om te lezen.
Klik hier als je dit eerst wilt lezen.

Behalve het gebruik van het juiste water is ook de watertemperatuur van groot belang. Iedere theesoort komt het beste tot zijn recht bij een bepaalde watertemperatuur (én trektijd). Hieronder vind je een overzicht van de verschillende theesoorten en de daarbij behorende, door ons aanbevolen, watertemperatuur en trektijd.

Soort thee Watertemperatuur Trektijd
Zwarte thee 90 – 100°C 3-5 minuten
Groene thee 75 – 85°C 3-5 minuten
Witte thee 70 – 80°C 3-5 minuten
Gele thee 70 – 80°C 3-5 minuten
Pu Erh  80 – 90°C 3-5 minuten
Oolong 80 – 90°C 3-5 minuten
Rooibos 100°C 5-8 minuten
Kruidenthee 100°C 5-8 minuten
Fruitthee 100°C 5-8 minuten

Het is erg leuk om eens te experimenteren met de watertemperatuur. Zo gaat de thee zoeter en minder wrang smaken bij een lager watertemperatuur en komen er weer hele andere aroma’s vrij bij een hogere watertemperatuur.

Hoeveelheid thee per kopjes
Wij raden per liter water 13 gram thee aan als basisregel. Dit houdt in dat 2 gram thee voldoende is voor een kopje van 150 ml.

Thee kan je het makkelijkste afmeten met een thee maatlepel. Als vuistregel voor de fijnere theesoorten kun je aanhouden dat een volle maatlepel 2 gram is. Voor de grove theesoorten heb je al snel 1,5-2 schepjes nodig om ongeveer 2 gram thee te meten.

Wij zetten zelf onze thee door deze nauwkeurig af te wegen met een precisieweegschaal. Zo weet je namelijk precies hoeveel thee in je kopje thee gaat. Een halve gram meer of minder in je kopje thee merk je namelijk al gauw.

De juiste thee accessoire
Voor het zetten van je thee heb je de juiste thee accessoire nodig. Het nadeel of het voordeel is dat er veel beschikbaar is om je thee mee te kunnen zetten.
De meest gangbare thee accessoires zijn: theezeef, thee-ei, papieren theefilters, katoenen theefilters en de Magic TeaMaker II. 

Sommige theesoorten, zoals Oolong, verdubbelen in volume bij aanraking met heet water. Het is bij deze soorten verstandig om een theezeef te gebruiken. In een theezeef heeft de thee alle ruimte om zich te ontvouwen en zo zijn aroma’s en smaak af te geven.

Het thee-ei is meer geschikt voor de fijne theesoorten die bij aanraking met heet water niet veel uitzetten. De meest gangbare maat thee-ei heeft een diameter van 45-50 mm. 

De papieren theefilters (voor eenmalig gebruik) zijn zowel voor de grove theesoorten als voor de fijne theesoorten geschikt. Je kunt hierbij letten op dat deze milieuvriendelijk, ongebleekt en biologisch afbreekbaar zijn.
Ook deze theefilters zijn beschikbaar in verschillende maten, waarbij de meest gangbare maat M is.

Daarnaast kun je ook kiezen voor katoenen theefilters. Doordat deze filters wasbaar en herbruikbaar zijn, is dit een duurzame oplossing. Ook deze theefilters zijn geschikt voor alle theesoorten.
De meest gangbare maat is M.

Tot slot is er de Magic Teamaker II. Hiermee krijgt de thee alle ruimte die er is om maximale smaak en aroma's af te geven. Het kost je misschien iets meer moeite, maar de thee zet je hiermee het best vinden wij.
Als je kiest voor de exclusieve theesoorten dan zou de Magic Teamaker II wat ons betreft geen verkeerde keuze zijn.

Wil je meer weten over thee? Lees dan vooral onze artikelen op de TheeWiki.
En, bij vragen kun je gerust contact met ons opnemen.

Hoogwaardige kwaliteit
Gratis verzending boven € 35
100% veilig betalen
van 9 tot 9 Klantenservice